Проповідь у День Святої Трійці. Пятидесятниця

В імя Отця і Сина і Святого Духа

Слава Ісусу Христу

Господь сказав: «Хто вірить в Мене, з того потечуть ріки води живої». Він сказав це про духовне життя кожного з нас. Коли людина живе справжнім, духовним життям, вона стає таким джерелом живої води, яке може напоїти собою весь світ і перетворити все, до чого торкається.

Це і є ознака духовного життя в людині, про яку Господь розмовляв з самарянкою. Він говорив, що Бог є Дух, і справжні шанувальники Бога, то є справжні християни, це ті, які поклоняються Богу духом і істиною.

І ось сьогодні свято, в яке ми Духові поклоняємося. Сьогоднішній день нагадує про ті чудесні події, які вчинив Господь, коли Він послав на Своїх учнів Святого Духа, Господа Животворящого, Який спочив на кожному вірному Христу у вигляді вогняного язика, бо Господь Сам про Себе сказав, що Він – вогонь. Таке дивне поєднання має людина в Дусі: вона стає одночасно і вогненним полум'ям , і джерелом води живої.

Нам іноді здається, що ми живемо духовним життям, бо в храм ходимо, молимося, читаємо Святе Письмо, сповідаємося і причащаємося, і сукупність цих дій ми для себе називаємо духовним життям. Але насправді ознака духовного життя зовсім інша. Вчора ми чули читання Старого Завіту, в якому Господь казав: «Я створю Собі новий народ, у цього народу буде нове серце». Такі слова говорить Господь про людей, які живуть духовним життям: це новий народ, у них інше серце й інша душа, вони – нові, не такі, які у всіх людей, не такі, як у нас з вами.

Якщо ми в серце своє уважно подивимося, то побачимо в ньому все те, чого ніяк не може бути в серці духовної людини: заздрість, брехня, користь, грошолюбство, відчай, ненависть до інших людей. Але одночасно з цим іноді в цьому ж серці, жахливому і страшному, прокидається спрага – хочеться мати інше серце! Не хочеться жити з таким, як зараз! І ця туга про нове серце є у кожної людини. Кожному дано відчути спрагу іншого життя, спрагу іншого буття.

І ось подивишся на себе і зрозумієш: немає цих джерел, душа моя, як земля безводна, понівечена палючим гріхом. Немає в ньому нічого, що могло б по-справжньому стати джерелом води живої. Бачачи нашу спрагу Господь кличе нас: «Хто жадає, той нехай приходить до Мене і п'є». Але людина, яка по справжньому жадає, приходить і п'є, повинна і сама – оновлюватися і приймати дивовижне явище Духа Святого не в старі міхи, які не можуть утримати нове вино. Він в оновлене людство вливається, яке може прийняти благодатний Дух Божий і стати джерелом води живої, щоб річки потекли, щоб кожен хто приходить міг угамувати свою духовну спрагу.

Постійно перебуваючи у джерела живої води, ми все-таки шукаємо інших джерел існування, інших можливостей напоїти наше життя, вважаємо, що саме вони-то і дають нам ту основу, яка дозволяє у світі існувати, якось себе реалізувати. Такі джерела світ постійно пропонує, і ми до них приходимо. Ми думаємо, що реалізуємо себе в мистецтві, в роботі, в можливості кар'єрного росту, в чомусь іншому, і припадаємо до цього, цим живемо і живимося.

А Господь закликає: «Прийдіть до Мене і пийте! Станьте джерелом живої води!» І ми знаємо, що це так. Ми відчуваємо, – так дійсно буває! Але припадаємо до цього джерела тільки тоді, коли нам вже зовсім погано, коли ми задихаємося від власної сухості, від порожнечі свого буття, коли вже діватися нікуди. Припадаємо до благодатного джерела, п’ємо з нього, і повертаємося до колишнього життя, приходимо до інших джерел і намагаємося знову і знову жити плотським життям. І так живемо, споживаючи час від часу: нам треба, ми прийдемо до Тебе, Господи, але жити-то ми будемо не тут, жити-то ми будемо не з Тобою, жити-то ми будемо самі з собою, зі своїми інтересами.

Ось ми прожили Великий піст. Які сили він дав кожному з нас! Як ми намагалися в ці дні трудитися для Господа! І як ми провели залишок днів до П'ятидесятниці? З якою радістю ми від цього джерела відвернулися, думаючи, що ось тепер-то можна нарешті відпочити від Бога, трошки розслабитися, пожити своїм життям, не пов'язаного з Христом. І відразу йде грунт з-під ніг, найголовніші речі моментально ламаються: немає молитви, немає покаяння, тільки скам'яніння, сухість душі і зухвале серце, яке страшно Богу показати, – ось, Господи, наше серце.

Але і бачачи нашу непостійність, Господь приходить до нас знову, щоб кожну людину вчинити учасником Своєї Божественної природи, дати Дари життя Свого, щоб людина зуміла, нарешті, по-справжньому визначити, де джерело її життя, звідки вона черпає сили. Він знову і знову подає нам можливість жити з Ним єдиним життям, щоб ми вільною волею сприйняли, відвернулися б від ілюзії і припали до істинного Джерела. Адже у Бога немає іншого життя, як тільки життя духовне. Бог є Дух, і той, хто кланяється Йому в дусі та в правді, є істинний Його поклонник. І у нас з Богом повинно бути одне життя. У нас не може бути життя різне або подвійне, але тільки одне життя – Боже, духовне.

Господь подає нам радість оновлення Духа Святого, коли ми в ці дні приходимо в храм і чуємо приголомшливі молитви, в яких Церква молиться навіть за тих людей, які одержимі пекельними узами. У цей день Святий Дух проникає в усі глибини нашого маленького мерзенного серця, нашої скам'янілої душі, щоб знову і знову показати нам радість духовного життя і наше високе призначення.

Сьогодні ми молимося Господу, щоб Він кожного з нас оновив, вклав би нове серце, справжнє, чисте, спрагле Бога, тільки Їм Одним живе, що бачить тільки Його справжню красу і відвертає будь-які підміни. Сьогодні приходить до нас Утішитель Благий, щоб ми по-справжньому оновилися і піднеслися для духовного життя. Амінь.

 

Настоятель Свято-Михайлівської парафії с. Острів

ієрей Андрій Миронюк

19.06.2016 року Божого